Från Götene till Pearl Harbor – En annorlunda emigranthistoria

Fredrik Mejster
C-hallen vänster, lördag 22 augusti kl. 15.00–15.40
C-hallen höger, söndag 23 augusti kl. 15.00–15.40

En vårdag 1906 lämnade lantbrukarsonen Isak Edvin Adolfsson sin hembygd i Västergötland. Vad som hände sen visste släkten i Sverige inte så mycket om, mer än att han hamnat i ögruppen Hawaii, USA och blivit stationerad vid flottbasen Pearl Harbor. Isak höll kontakten med sina syskon, men återsåg aldrig sitt hemland. Med tiden blev hans liv närmast en legend.

100 år senare får ett syskons barnbarns barn höra talas om amerikafararen. För Fredrik Mejster blir det startskottet på ett liv i släktforskningens tecken. Han gräver i arkiven, letar upp sina okända släktingar och åker på semester. Efter många års forskande kan han nu berätta vad som hände i det nya landet och hur detektivarbetet förändrat hans eget liv.

Fredrik Mejster är utbildad jurist och arbetar som arkivarie och professionell släktforskare. Mejster är 30 år gammal, född och uppvuxen i Gävle och bosatt i Uppsala. Han är ansvarig för all släktforskning till TV-programmet ”Allt för Sverige”. Släktforskar även på uppdrag och är krönikör i tidningen Släkthistoria.