Den Stenkilska ätten

Ewert Jonsson
Aerobicsalen, lördag 22 augusti kl. 13.00–13.40 

Den Stenkilska ätten var inte bara storättad utan också resliga till det yttre. Stenkil själv var enligt Snorre den främste bågskytten i landet och en av hans söner Inge (Den äldre) Stekilsson den resligaste. Hans skelett i Varnhems klosterkyrka mäter 218 cm. En annan son var Hallsten även han kung, och i likhet med sin far hade han ordet sten i namnet. Kanske var det Stenkilska ätten som började bryta sandsten i västgötabergen och bygga kyrkor runt om i det som blev Sveriges äldsta stift, Skara stift.

Ewert Jonsson har ett medfött, brinnande, historieintresse. Redan som liten slukade han historieböcker. I 3:e klass fick han en egen historiebok, som han läste från pärm till pärm på två dygn. Väl i folkskolan hade han en lärare, Axel Emanuel Larsson, vars främsta ämne var just svensk historia. Högläsning ur Grimbergs ”Svenska folkets underbara öden” var mer regel än undantag. När Jonsson utbildade sig vidare vid folkhögskola blev historia hans käraste ämne och så har det fortsatt.

Jonsson är en van guide i Skaraborg och Västergötland sedan många år. Sedan 20 år tillbaka är han auktoriserad Västgöta- och Sveguide. Den gångna säsongen har han guidat mer än 20 busslaster med turister från när och fjärran.